O FAP – DPF filterima

Ekipa SAT emisije nas je pozvala da budemo deo priče o dpf-u  i svoje znanje i iskustvo koje smo stekli od kad smo počeli sa radom 2012 godine približimo širem auditorijumu. Ovo je segment emisije u kojoj smo gostovali.

 

DPF – FAP filter imaju uglavnom svi turbo dizel motori EURO 4 i viših standarda, što znači da skoro svi mlađi turbo dizeli od 2004-2005 poseduju ovaj filter. Proizvodjači automobila koji su medju prvima počeli da koriste ovaj filter od 2001. godine su Peugeot, Citroen i Fiat.

DPF ili eng: diesel particulate filter često pod nazivom FAP ili fra: filtre à particules je filter čestica čađi i nalazi se u sastavu izduvnog sistema automobila. Kod starijih dizelaša u kućištu se nalazi samo dpf filter, dok se kod novijih pre dpf filtera u kućištu često nalazi i katalizator koji ide posle turbine. Svrha ovog filtera je da smanji emisiju štetnih izduvnih gasova tako što čestice čađi zadržava u sebi kada se automobil vozi na kratkim relacijama.

Dpf filter se sastoji od keramičkog saća koje je napravljeno od silicijum karbida I metalnog kućista. Keramičko saće ima veliki broj paralelno smeštenih kanala koji su naizmenično zatvoreni. Zidovi filtera od silicijum karbida su porozni i oslojeni nosećom smešom za katalizator od aluminijum oksida i ceroksida. Preko tog nosećeg sloja je nanesen tanak film sloj platine, rodijuma, paldijuma koji služe kao katalizator i za sebe vezuju štetne čestice.

Pošto su kanali filtera naizmenično zatvoreni, a zidovi od silicijum karbida porozni kroz njih prolazi gas dok se čestice čadji I ostalih nečistoća zadržavaju.

Problemi vezani za DPF – FAP filter:

Od jula 2021. godine tehnički pregled neće moći da prođu vozila koja ne ispunjavaju propise kada je reč o emisiji izduvnih gasova.                                                                        -Veći  pad u performansama, ogrničava vožnju do 2800 obrtaja.
-Vozilo ulazi u Safe ili Limp mode i isključuje turbinu kako se ne bi oštetila turbina ili stradao motor.
-Sijaju lampice upozorenja na instrument tabli (antipollution system fault).
-Visoki troškovi zamene. Novi filteri u originalnoj varijanti su preskupi, a after market lošeg i neproverenog kvaliteta!
-Turbo, klipovi, dizne, egr ventil, karike i ostali delovi motora se lako mogu oštetiti jer se stvara velika temperatura i pritasak kod velikog zapušenja!

Ovo su neki od metoda čišćenja koji nisu u potpunosti delotvorni i mogu da stvore još veće probleme:

1. Ispiranje vodom pod pritiskom:

S obzirom da su kanali dpf filtera naizmenično zatvoreni voda pod pritiskom uništava njihov integritet i dovodi do njihovog trajnog oštećenja. Jak pritisak vode ne može da skine rezidualne naslage na samim zidovima filtera. Kod filteri koji u svom sastavu imaju i katalizator dolazi do nabijanja čestica i nečistoća između dpf-a i katalizatora što može da prouzrokuje oštećenju katalizatora. Jedini način da se naslage nečistoća očiste, a da se na filter ne deluje invazivno i nasilno je da se one spale. SILICIJUM KARBID OD KOG JE DPF FILTER NAPRAVLJEN TRPI TEMPERATURE I PREKO 1200 STEPENI, ALI  VODA POD PRITISKOM, KISELINE, DETERDZENTI, RAZNA HEMIJSK JEDINJENJA…. UTIČU NA INTEGRITET I KOMPAKTNOST DPF-A, KAKO SAMOG SAĆA, KOMORA, TAKO I ZAŠTITNOG OMOTAČA I KATALIZATORA KOJI SU U NANO SLOJU NANEŠENI NA SILICIJUM KARBID!

1. Čišćenje dpf filtera sonom kiselinom:

Ovaj metod ima najkraće dejstvo, a kiselinom se često oštećuje saće i zaštitni omotač. Posle tretiranja kiselinom u saću filtera se od karbona, sumpora i ostalih nečistoća stvara smesa nalik blatu koju je izuzetno teško isprati. Posle ispiranja u njemu se sadrži i velika količina vode koja se nakon startovanja motora pretvara u paru. U dzepovima filtera koji su zapušeni karbonskim naslagama i čadji se stvara veliki pritisak i dolazi do unutrašnjeg oštećenja filtera. Kiselina nagriza zaštitni termo omotač koji se nalazi izmedju saća i kućišta filtera. Time se rizikuje požar na automobilu jer se pri regeneraciji na samom autu na tom mestu stvaraju temperature od preko 500 stepeni.

2. Dijagnostikom pokrenuti regeneraciju u servisu:

Ima dejstvo od 1 do 2 hiljada km, ukoliko je zapušenost saća preko 70% i kraće. Nakon intervencije problem se vraća. Nije preporučljivo da se ovaj metod često primenjuje jer se povećava krtost saća i dolazi do trajnog oštećenja dpf-a. UKOLIKO JE FILTER POTPUNO ZAPUŠEN DOLAZI DO OŠTEĆENJA KERAMIKE USLED VELIKOG PRITISKA I TEMPERATURE!

3. Dekarbonizacija

Iako je ovaj metod dobra preventiva kada je u pitanju rad motora, može loše uticati na rad dpf-a. Kada dodje do čišćenja motora sva prljavština može završiti u katalizator i dpf. S obzirom da je saće katalizatora u potpunosti propusno sve se zadržva u komorama dpf-a. Zato vam oni koji je rade često preporučuju da vozite neke silne kilometre u nižem stepenu prenosa na visokom broju obrtaja kako bi na silu očistili dpf. Zbog velike zapušenosti dpf-a često dolazi do njegovog oštećenja.

4. Zamena novim filterom:

Rešava problem, međutim cena je od 700 do 2000 eura pa se retko ko odlučuje za ovu soluciju. Novi filteri koji se prodaju, a nisu originalni često su lošeg kvalteta i u svom sastvu nemaju silicijum karbid, već aluminijum trioksid koji je mnogo porozniji i nema plemenite metale koji su katalizatori.

5. Uklanjanje dpf filtera reprogramiranjem motornog računara i fizičkim uklanjanjem DPF-a sa izduvnog sistema:

Rizikujete da dodje do oštećenja na turbo punjaču, jer nema dpf-a koji mu daje podpritisak. Auto znatno uvećava potrošnju goriva na većem broju obrtaja i povećava se količina dima pri dodavanju gasa. Automobil gubi svaku Euro normu, upravljanje ovakvim vozilom zabranjeno je u EU, smanjuje mu se vrednost, posle uvodjenja zakona za Euro 4 i 5 normu ovakvo vozilo nećete moći da registrujete, bićete prinuđeni da kupite drugi filter ili da platite registraciju koja ce biti znatno skuplja…

 

TRENUTNO NAJISPLATIVIJE I NAJSIGURNIJE REŠENJE JE DA SE DPF OČISTI PROVERENOM METODOM I VRATI U FABRIČKO STANJE!!!

MI VAM MOŽEMO POMOĆI U TOME!!!

Video primeri kako funkcioniše FAP odnosno DPF filter: